2013. augusztus 28., szerda

Gerbeaud szelet



 Nem túl guszta viszont annál finomabb. Pikk-pakk elfogyott.

A tésztához:
-
400 g liszt
-
150 g zsír
-
50 g porcukor
-
1 csipetnyi só
-
1 db tojás
-1 dl tej
-
20 g friss élesztő
-
1 cs sütőpor
A töltelékhez:
-
150 g kristály cukor
-
200 g darált dió
-
1 l folyós sárgabaracklekvár
A mázhoz:
-
100 g ét tortabevonó
-
50 g margarin
-
3 ek kakaó
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, por cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, és az egész tojással rugalmas, inkább lágy tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk - az egyiket egy kicsit nagyobbra hagyjuk. Ezt sodorjuk ki először, és egy 30x40 cm-es kizsírozott tepsibe simítjuk úgy, hogy az oldalán is legyen tészta. Így sütés közben nem folyik ki, és nem ég meg a töltelék. Rákenjük a lekvár felét, arra pedig rászórjuk a cukorral szárazon összekevert dió felét. A következő tészta réteg jön, és arra kenjük a maradék lekvárt és diós tölteléket. Az egészet a harmadik lappal fedjük be. A sütemény szélén kicsit összenyomkodjuk az alsó és a záró tészták végeit. Sütés előtt villával sűrűn meg szurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 35-40 perc alatt arany színűre sütjük. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni, majd az egybeolvasztott csoki-margarin-kakaóporból készült mázzal vonjuk be. Hagyjuk a mázat megszilárdulni, majd vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése